Væksthus Hovedstadsregionen · Fruebjergvej 3, 2100 København Ø · Tlf.: 30108080. Mail: levvel@vhhr.dk

 

 

 

BackTrack - fremtidens rygtræning i hjemmet

Rygsmerter er en af de hyppigste årsager til nedsat arbejdsevne og sygefravær, og op mod 35% af den voksne, danske befolkning er berørt af enten rygsygdom eller rygsmerter. Det er naturligvis til stor gene for den enkelte, og årsag til cirka to millioner fraværsdage på arbejdsmarkedet årligt. Statens Institut for Folkesundhed vurderer, at det hvert år koster samfundet ca. 12,1 mia. kr. i form af udgifter til træning, genoptræning og operationer (Koch, Davidsen og Juel 2011). Det betyder, at der meget værdi at hente i forebyggelse og i nye løsninger der kan afhjælpe og støtte borgere i at træne for at undgå rygsmerter. Både for den enkelte og for samfundet.

 

Projektet BackTrack udspringer af Lev Vel innovationsprojektet Forebyggende Selvmonitorering (fysisk aktivitet og hjemmetræning), og bygger videre på de erfaringer man har gjort sig og elementer af det træningskoncept der er udviklet.

 

Projektfokus

Formålet med BackTrack er at videreudvikle og detaljere konceptet gennem strukturerede testforløb i hjemmet og på hospitalet, for at påvise værdien af konceptet.


Indhold og mål

BackTrack er et rygtræningskoncept, der tager udgangspunkt i stabilitetsøvelser, som en del af behandlingen. Konceptet giver borgeren støtte, tryghed og motivation til at træne. Samtidig øger det muligheden for, at træningen bliver vedholdende - også efter raskmelding. Dette med sigte på færre langtidssygemeldinger og hospitalsudgifter, at borgeren hurtigere bliver rask og hurtigere kan komme tilbage efter en sygemelding.

 

Projektet vil påvise, at konceptet BackTrack:

  • styrker motivation af patienten (herunder tryghed, bedre forståelse og progression),
  • sikrer vedvarende træning og compliance
  • mindsker antallet af tilbagefald

 

BackTrack er et koncept, der gennem en applikation på en tablet giver kan patienten adgang til træningsvideoer fra patientens træningsprogram, træningskalender, online dagbog, status og dataoverblik. Patienten træner hjemme med et mavebælte, der er koblet til applikationen. Bæltet registrerer bevægelserne, måler og visualiserer via tablet'en. Data opsamles efter hvert træningspas og over tid. På den måde kan patienten løbende kan følge fremgang, kvalitet i øvelserne, og hvor ofte der trænes. Ligeledes kan data sendes og deles med fysioterapeuten, så der er detaljeret grundlag for effektiv og målrettet konsultation og individuel behandling.

 

Målgruppe

Målgruppen er patienter, der har behov for rygtræning mod rygsmerter, både med et forebyggende og et behandlende sigte og kan have gavn af stabilitetsøvelser, som en del af behandlingen.

 

Deltagere

Virksomheder

Mobile Fitness a/s
Welfare Solutions ApS

 

Hospitaler

Helsingør Hospital
Gentofte Hospital

 

Videninstitutioner

Center for Sundhedsinnovation, Region Hovedstaden

DELTA

Citat

"Min vision for LEV VEL er at finde innovative løsninger til at gøre de ældres liv bedre og mere funktionelt. Det særlige ved LEV VEL er den store tværfaglighed." Lene Juel Rasmussen, centerdirektør, Københavns Universitet.

Kontakt

GunhildGunhild Sander Garsdal
Projektchef
E-mail: gg@vhhr.dk
Tlf. +45 29261969

 

Hovedstadenfist